Меню Затваряне

Дебели и разни други части от пачуърк платове


Warning: Undefined variable $post in /home/dvergen/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 882

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/dvergen/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 882

Много би ми се искало да се потрудя в това поприще, тъй като те са основна част от пачуърк терминологията, използвана по света. Всички познаваме мерките, с които отбелязваме парче плат – ширина и дължина:) И двете варират – ширината в зависимост от производителя, дължината в зависимост от джоба ни и цената на метър:). Американските платове стандартно са с 44″ (110-112см.) ширина когато става въпрос за стандартен пачуърк плат, но има и топове с ширина 108″ (275см)- те обикновено са тези, които  се използват за гърбове на шалтетата и затова и са с по-голяма ширина. Европейските платове обикновено са със ширина 140-150см, но и тук нещата могат да варират в зависимост от производителите. Много любими (поне на мен) са турските сатенирани хасета. Те (ако разбира се имаме късмет да не пускат) са доста качествен памук и са с ширина 220см, но са предимно дюсове. Ако купувате от тях е необходимо също така да си предвидите 10% плат в повече при изчисленията, защото те винаги се свиват с толкова след първото пране.

Интерес за нас, занимаващите се с пачуърк представляват както обикновените четвъртини (ленти с ширина колкото е ширината на плата и дължина 1/4 от ширината). Те са подходящи за съшиване на дълги ленти от различни цветове. След това тези ленти могат да бъдат допълнително нарязани и събрани в цветен куилт или направо използвани като крайни или средни кантове.

Е, сега вече стигнахме и до дебелите четвъртинки. Както подсказва и името Дебелата четвъртина е една четвърт от един ярд (който е около 90см), т.е. около 55х45см. Разликата между дебелата и обикновената четвъртина е в разреза. На схемата тук можете да видите как всъщност са отрязани четвърт метър плат, дебела четвъртина и дебела осмина.

Смисълът на дебелите четвъртини е, че благодарение на тях можете лесно да изградите своята колекция от платове без това да ви струва цяло състояние. Така най-лесно се правят съчетания и не се налага след това да се чудите какво да правите с останалият ви плат… Не зная за вас, но на мен доста често ми отказват да режат по-малко от метър, а естеството на нещата, които ние правим предполага, че те са уникални… т.е. не можем да нашием камион еднакви само и само да оползотворим останалото… и то седи и заема място в шкафа… (тук е мястото да ви напомня и за секцията в магазина ни „Употребявани материали„, където можете да продадете и платчетата, които са ви омръзнали:)) Доста често също така колкото и да харесваш даден плат, когато ушиеш няколко неща от него преставаш да му се радваш толкова… А когато си похарчил за този плат малко състояние картинката става доста фрустрираща….

Затова и дебелите четвъртини съществуват – без да се лишаваш от нито една от щампите на големият плат, без да предвиждаш допълнително място в гардероба, без да е необходимо да похарчиш състояние за количество плат, което може и да не употребиш ти пак можеш да разнообразиш колекцията си и да внесеш закачка в произведението си…

Други незаменими и специални пачуърк термини, свързани с платовете са: Charm Pack – Пакет очарование (малко странно ми звучи преведено, но… няма как:)) Това са пакетчета от предварително нарязани квадратчета. Броят и размерът на квадратчетата е споменат в описанието им на етикета. Те могат да варират от 5-10-15см, че дори и повече, а като брой обикновено са от 5 до… 50, че и повече. На времето тези пакетчета са се раздавали като мостри за платовете в дадена колекция, но… верни на пачуърк маниерите да употребим и най-малките непотребни парченца сме открили широко приложение на тези Пакетчета очарование. Освен като елементарен куилт на квадратчета те могат да бъдат рязани и префасонирани по всевъзможни начини. Скоро в магазина ни, а надявам се и онлайн ще поместим идейки какво бихте могли да сътворите с един нищо и никакъв такъв пакет:)

Jelly Roll представляват лентички с размери (най-често) 5х110см, които също представят определена дизайнерска колекция или са подбрани тематично, че да оформят интересно съчетание. Те също подлежат на много вариации и модификации. В България тепърва ще навлизат като продукт, но съм сигурна, че ще намерят своите верни почитатели:)

Очаквайте съвсем скоро и нашите чисто нови предложения от платове, четвъртинки, пакетчета, лентички и материали, голяма част от които вече са и в магазина ни на Патриарх Евтимий 25:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Undefined array key 0 in /home/dvergen/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
X